Πανελλήνιες Εξετάσεις

Αρχαία Ελληνικά

​​Παραφράζοντας τα λόγια του Κορνήλιου Καστοριάδη πως ο πολιτισμός είναι εμπειρία, θα πω ότι τα αρχαία ελληνικά είναι εμπειρία πολιτισμού. Για αυτό ακριβώς το λόγο δεν είναι μόνο γραμματική, συντακτικό ή λεξιλόγιο, αλλά κυρίως περιεχόμενο. ​

Έκθεση

 Έκθεση - Έκφραση σημαίνει να μάθεις να εκθέτεις τις απόψεις σου, να τις αναλύεις, να πείθεις για την αλήθεια τους, να αντικρούεις αντίπαλες απόψεις, να εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Σημαίνει να μάθεις να διατυπώνεις τις σκέψεις σου με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας ορθά το συντακτικό, τη γραμματική, να αξιοποιείς τη δύναμη των λέξεων. Σημαίνει να μάθεις να παράγεις λόγο (σκέψη και λαλιά). Σημαίνει να αρχίσεις να συνθέτεις την κοσμοθεωρία σου, να δομείς το όραμα της ζωής σου, να αποκτάς κρίση, αξιοποιώντας τη γνώση που σου προσφέρουν όλα τα υπόλοιπα μαθήματα. Σημαίνει να αρχίσεις να είσαι συνειδητοποιημένος πολίτης του τόπου σου και του κόσμου ολόκληρου.
     Γι' αυτό και η Έκθεση δεν είναι απλά ένα μάθημα, αλλά εσύ ο ίδιος...

Ιστορία

   "Η ιστορία δε γράφεται μια φορά αλλά για πάντα". Ακούμε και ξανακούμε πως η ιστορία μας βοηθά να γνωρίσουμε το παρελθόν και να κατανοήσουμε το παρόν... Πράγματι, αφού στο μάθημα της ιστορίας καλούμαστε μέσω της μελέτης ιστορικών πηγών (γραπτά κείμενα, μαρτυρίες, φωτογραφίες, γελοιογραφίες, αντικείμενα τέχνης και οτιδήποτε διασώθηκε από το παρελθόν) να συγκεντρώσουμε πληροφορίες, για να κατανοήσουμε σε βάθος κάποια συγκεκριμένη περίοδο. Δε μαθαίνουμε απλά τι, πότε και πού έγινε (ποιο παιδί δε το βαριέται αυτό;) αλλά καταλαβαίνουμε γιατί έγινε και ποιες συνέπειες είχε. Η ανάλυση των πηγών και η σύγκρισή τους είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Κι εδώ είναι η ομορφιά του μαθήματος της Ιστορίας...να μπορούμε να είμαστε καλύτεροι από ό,τι στο παρελθόν!

Θέματα Πανελληνίων

Στις παρακάτω υποσελίδες μπορείς να βρεις τα θέματα των πανελληνίων εξετάσεων στα αρχαία, την έκθεση και την ιστορία. Επίσης, θα βρεις προτεινόμενα θέματα και ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν στα μαθήματα αυτά, και μη ξεχνάς,  στο blog θα δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα νέες ασκήσεις και προτεινόμενα θέματα. 

Για όποια απορία ή βοήθεια χρειάζεσαι στα θέματα αυτά, μπορείς να στείλεις το μήνυμά σου, και το συντομότερο δυνατόν θα έχεις απάντηση. 

Διαγωνίσματα Εξετάσεων

Θέματα Πανελληνίων - Προτεινόμενα Θέματα