Πόσο επηρεάζει η στάση του σώματος ενός διαγωνιζόμενου τις επιδόσεις του

«Για τους ανθρώπους που είναι αγχωμένοι από τα μαθηματικά, η στάση κάνει γιγάντια διαφορά», αναφέρει ο Καθηγητής Αγωγής Υγείας Erik Peper, εξηγώντας: «Η σκυφτή στάση τους κλείνει και οι εγκέφαλοί τους δε λειτουργούν τόσο καλά. Δεν μπορούν να σκεφτούν τόσο καθαρά».

Πριν αρχίσει η έρευνα, οι σπουδαστές συμπλήρωσαν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις σχετικές με την αξιολόγηση των επιπέδων άγχους τους ενώ εξετάζονται και επιχειρούν να κάνουν μια μαθηματική διεργασία. Περιέγραφαν, επίσης, κάθε φυσικό σύμπτωμα στρες που βίωναν κατά τη διάρκεια που έκαναν το τεστ.

Σύμφωνα με τον επίσης συγγραφέα της μελέτης Αναπληρωτή Καθηγητή Αγωγής Υγείας Richard Harvey, το σκύψιμο είναι μια αμυντική στάση που μπορεί να πυροδοτεί αρνητικές αναμνήσεις στο σώμα και στον εγκέφαλο. Ενώ οι σπουδαστές χωρίς άγχος στα μαθηματικά δεν αναφέρουν ως μεγάλο ένα όφελος από την καλύτερη στάση, βρήκαν ότι το να κάνουν μαθηματικά ενώ έσκυβαν ήταν κάπως πιο δύσκολο.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, οι Peper και Harvey θεωρούν ότι τα ευρήματα αυτά σχετικά με τη θέση του σώματος μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προετοιμάζονται για πολλούς διαφορετικούς τύπους εργασιών κάτω από πίεση, όχι μόνο για τα τεστ των μαθηματικών. Αθλητές, μουσικοί και ομιλητές μπορούν όλοι να επωφεληθούν από την καλύτερη στάση πριν από και κατά τη διάρκεια της τέλεσης του έργου τους. Με τα λόγια του Peper: «Έχετε μια επιλογή. Πρόκειται για τη χρήση μιας θέσης που ενδυναμώνει, για να βελτιστοποιήσετε την εστίασή σας».

Σύμφωνα με την άποψη της Lauren Mason, μιας εκ των συγγραφέων της εργασίας, αυτή η ενδυνάμωση θα μπορούσε ιδιαίτερα να βοηθήσει τους σπουδαστές να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της απειλής του στερεοτύπου, που εμφανίζεται σε εκείνους που βιώνουν φόβο και αβεβαιότητα λόγω μιας θεώρησης των άλλων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ένα απλό τρόπο να βελτιωθούν πολλές πλευρές της ζωής, ειδικά όταν σε αυτές εμπλέκεται το άγχος.

Πηγή: egno.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *